АНДРЕЈ СТОЈАНОВСКИ – ПРВА НАГРАДА У СТАРИЈОЈ КАТЕГОРИЈИ

НАШИОТ ИЗВОР БИСЕРЕН

 Минувачу, ако минуваш низ

оваа земја плодна,

изворот на бисери сјајни,

на творбите красни

и неверојатните басни,

посети ги нејзините полиња ширни,

нејзините котлини,

види ги браздите,

браздите на лицата испотени

и душите изморени.

Види го воздухот пелагониски,

земи бран од Охрид,

со кајче низ Матка плови

и со домаќинката на разбој

доткај ја кошулата на Ленка,

гледај ги очите пелистерски

и шетај по брегот вардарски.

Андреј Стојановски,VII4

ОУ „Кочо Рацин“,Куманово