ПОЧИЊЕ „ДЈЕЧИЈЕ ЦАРСТВО 2022“

У суботу, 16.04.2022. године, на Врбицу, почиње 16. Међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство“.

  1. април – 16. „Дјечије царство“.

У Бањалуци.

У парку „Петар Кочић“, украшеном ко у бајци разним цветовима и листовима, саксијама, жардињерама… Почиње радионицом за прављење венчића од врбовог прућа и цвећа. И још једном, за плетење плетеница и прављење фризура, да венчићи дођу до изражаја на лепим дечијим главама.

И док бањалучка деца буду показивала своје уметничке квалитете на овим радионицама, и на оној још већој, на Велики петак, када ће украшавати васкршња јаја, мала чета београдских ђака, малих песника, спрема своје ствари и своје стихове за финално надметање у Бањалуци.

Њих седморо, најбољи са Фестивала поезије београдских основних школа „Мали победник“,  чекају одабир осталих финалиста из Словеније, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и БиХ – Федерације БиХ и Републике Српске. Чекају, јер жири још увек бира, чита, жирира, зноји се, па опет чита, па чита… Јер треба ишчитати све те хиљаде и хиљаде песама, које су послате на конкурс, због којих је фестивал највећи, најбројнији (а ми често додајемо и најквалитетнији) у целом региону.

А кад дођу финалисти у Бањалуку, то је тек друга прича. Браћа и сестре по перу, по размишљањима, по сензибилитету, размиле се у групицама по бањалучким алејама, улицама, парковима, наоштре своја пера и спреме своја грла да кажу публици и великим песницима шта су они то написали, шта је то најбоље од најбољег што је стигло у Бањалуку. И да добију награде за свој труд.

Присуствоваће и проглашењу још једног, новог, најновијег принца Дјечијег царства.

Најновији принц је Перо Зубац.

Док се буду дружили са Пером Зупцем и осталим песницима из читанки, гостима фестивала, а наравно и међу собом, моћи ће да листају најновији, свеже одштампани, фестивалски број књижевног часописа за децу „Ризница“ и Зборник фестивала „Дјечије царство“.

Да поновимо:

  1. априла почиње 16. „Дјечије царство“!