Arhive kategorija: Vijesti

„ДЈЕЧИЈЕ ЦАРСТВО“ У БАНСКОМ ДВОРУ

Према плану, 18. и 19. септембра у КЦ Бански двор „Култарт“  је организовао неколико програма са циљем да представи своје „Дјечије царство“и представи „расплет“ догађаја који нам је закомпликовала епидемија новог вируса корона.

Расплет је сљедећи: и Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“ и „Дјечије царство“ биће завршени онлајн.

Да ли ћемо моћи да одштампамо београдски зборник или не знаће се ускоро али једно је сигурно – Зборник Међународног фестивала дјечије поезије „Дјечије царство“ биће одштампан захваљујући Министарству просвјете и културе РС.

Захваљујемо се свим малим пјесницима, учесницима конкурса и за „Мали победник“ и за „Дјечије царство“ на стрпљењу.

Захваљујемо се КЦ Бански двор на сарадњи и помоћи у организацији наших програма.

Захваљујемо се Министарству просвјете и културе РС што нам је омогућило да не разочарамо преко четири и по хиљаде дјеце из Региона и да са поносом најавимо завршницу фестивала.

                

НОВОТАРИЈЕ ИЗ „ДЈЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА“

19. септембра у Вијећници Банског двора одржана је промоција НОВОТАРИЈЕ ИЗ ДЈЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА у оквиру које су представљене нове књиге за дјецу пјесника Тодета Николетића, Горана Новакова и Јове Чулића. И ова промоција је плод сарадње „Култарта“ и КЦ Бански двор.

 

АВАНТУРА ЛЕТЕЋЕ ГИТАРЕ – БРАНИМИР РОСИЋ У „ДЈЕЧИЈЕМ ЦАРСТВУ“

19. септембра (субота) у Концертној дворани Банског двора одржана је промоција новог компакт диска пјесама за дјецу АВАНТУРЕ ЛЕТЕЋЕ ГИТАРЕ аутора Бранимира Росића. Промоција је одржана у оквиру Међународног фестивала дјечије поезије „Дјечије царство“ у сарадњи са КЦ Бански двор.

ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ДЈЕЧИЈЕ ПОЕЗИЈЕ „ДЈЕЧИЈЕ ЦАРСТВО“

18. септембра (петак) у Вијећници Банског двора кроз промоцију свих досадашњих зборника Међународног  фестивала ДЈЕЧИЈЕ ЦАРСТВО представљен је рад ове јединствене манифестације за дјецу и младе у протеклих 14 година. О зборницима и самом фестивалу говорили су пјесници Тоде Николетић, Горан Новаков, Јово Чулић и директор Фестивала Слободан Стошић.

 

OBAVJEŠTENJE

Za sve one koje nestrpljivo čekaju bilo kakvu vijest od organizatora festivala „Dječije carstvo“ i festivala „Mali pobednik“, „Kultarta“, da kažu nešto o održavanju istih, jer su prošli rokovi za njihovo održavanje, imamo nekoliko rečenica, koje nikako neće riješiti njihovu znatiželju, ali će bar pomoći da djeca pjesnici, koji su poslali radove na konkurse, nikako nisu zaboravljeni, prevareni ili izigrani.

Kao prvo:

„Mali pobednik“ u Beogradu, kao izborni festival za „Dječije carstvo“, i „Dječije carstvo“ u Banjaluci, nisu poput ostalih festivala, koji odmah nakon završetka konkursa proglase pobjednike, oni su takmičarski festivali. Finalisti i na jednom i na drugom festivalu kazuju svoju pjesmu i bore se za nagrade: po jednu prvu, dvije druge, tri treće nagrade u obje kategorije (starijoj i mlađoj) i apsolutnog pobjednika festivala. Sa „Malog pobednika“ sedmoro najboljih (prva i druga mjesta u obje kategorije i apsolutni pobjednik) pored ostalih nagrada stiču pravo da budu finalisti na „Dječijem carstvu“ u Banjaluci.

Osim njih, žiri odabira finaliste i iz drugih država koje učestvuju na konkursu, poziva ih da dođu u Banjaluku, da tu dobiju svoje nagrade kao pobjednici konkursa (njih 70 od otprilike 4.500 učesnika) i tu se bore za dodatne nagrade i apsolutnog pobjednika festivala „Malog princa / Malu princezu Dječijeg carstva“.

I na jednom i na drugom festivalu finalisti, ali i oni koji su bili u užem izboru, ulaze u sadržaj Zbornika festivala, koji se štampaju u po 1.000 primjeraka.

(Sve ovo svi koji učestvuju na konkursu vjerovatno znaju ali smo morali da ponovimo kao uvod u ostala obavještenja).

Drugo:

„Mali pobednik“ trebalo je da se održi u „Dečjem kulturnom centru“ u Beogradu 25.03.2020. godine.

„Dječije carstvo“ je trebalo da se održi od 11.04-24.04.2020. godine (finale 24.04.2020)

Zbog situacije, koja je izazvana novim virusom korona, suspendovani su svi programi u Dečjem kulturnom centru u Beogradu i u Gradskom pozorištu „Jazavac“ u Banjaluci. Nakon toga su proglašena vanredna stanja i u Srbiji i u Republici Srpskoj (BiH), sa zatvaranjem granica i zabranom putovanja.

Sve to je značilo da u ovakvoj situaciji ni jedan ni drugi festival nisu mogla da se održe u predviđenim terminima.

Šta dalje?

Prolongirali smo odluke o mogućem raspletu – završetku festivala.

Još uvijek ne znamo kako će se sve to razrješiti. Mnogo toga zavisi od daljeg odvijanja situacije u vezi sa virusom korona, ukidanja vanrednih stanja, ukidanja mnogih zabrana…

Postoji još jedan problem, koji mi, organizatori, moramo riješiti. Veliki broj sponzora, koji je trebalo da pomogne održavanje festivala, i pored ranijih dogovora nije uplatio novac na naš račun.

Sve ovo su razlozi što još uvijek ne možemo da izađemo sa spiskovima finalista i spiskovima autora koji su ušli u Zbornike.

Poručujemo da ćemo uložiti sve napore da ove probleme riješimo na zadovoljstvo naših malih pjesnika, njihovih mentora i roditelja jer smo svjesni da nikako ne smijemo da razočaramo 400-450 djece iz Beograda i više od 4.500 djece iz regiona, koji su ove godine učestvovali na konkursu.

Zato Vas molimo za strpljenje. Čim budemo imali neka riješenja, obavijestićemo Vas.

 

АНДРЕЈ СТОЈАНОВСКИ – ПРВА НАГРАДА У СТАРИЈОЈ КАТЕГОРИЈИ

НАШИОТ ИЗВОР БИСЕРЕН

 Минувачу, ако минуваш низ

оваа земја плодна,

изворот на бисери сјајни,

на творбите красни

и неверојатните басни,

посети ги нејзините полиња ширни,

нејзините котлини,

види ги браздите,

браздите на лицата испотени

и душите изморени.

Види го воздухот пелагониски,

земи бран од Охрид,

со кајче низ Матка плови

и со домаќинката на разбој

доткај ја кошулата на Ленка,

гледај ги очите пелистерски

и шетај по брегот вардарски.

Андреј Стојановски,VII4

ОУ „Кочо Рацин“,Куманово