OBAVJEŠTENJE

Za sve one koje nestrpljivo čekaju bilo kakvu vijest od organizatora festivala „Dječije carstvo“ i festivala „Mali pobednik“, „Kultarta“, da kažu nešto o održavanju istih, jer su prošli rokovi za njihovo održavanje, imamo nekoliko rečenica, koje nikako neće riješiti njihovu znatiželju, ali će bar pomoći da djeca pjesnici, koji su poslali radove na konkurse, nikako nisu zaboravljeni, prevareni ili izigrani.

Kao prvo:

„Mali pobednik“ u Beogradu, kao izborni festival za „Dječije carstvo“, i „Dječije carstvo“ u Banjaluci, nisu poput ostalih festivala, koji odmah nakon završetka konkursa proglase pobjednike, oni su takmičarski festivali. Finalisti i na jednom i na drugom festivalu kazuju svoju pjesmu i bore se za nagrade: po jednu prvu, dvije druge, tri treće nagrade u obje kategorije (starijoj i mlađoj) i apsolutnog pobjednika festivala. Sa „Malog pobednika“ sedmoro najboljih (prva i druga mjesta u obje kategorije i apsolutni pobjednik) pored ostalih nagrada stiču pravo da budu finalisti na „Dječijem carstvu“ u Banjaluci.

Osim njih, žiri odabira finaliste i iz drugih država koje učestvuju na konkursu, poziva ih da dođu u Banjaluku, da tu dobiju svoje nagrade kao pobjednici konkursa (njih 70 od otprilike 4.500 učesnika) i tu se bore za dodatne nagrade i apsolutnog pobjednika festivala „Malog princa / Malu princezu Dječijeg carstva“.

I na jednom i na drugom festivalu finalisti, ali i oni koji su bili u užem izboru, ulaze u sadržaj Zbornika festivala, koji se štampaju u po 1.000 primjeraka.

(Sve ovo svi koji učestvuju na konkursu vjerovatno znaju ali smo morali da ponovimo kao uvod u ostala obavještenja).

Drugo:

„Mali pobednik“ trebalo je da se održi u „Dečjem kulturnom centru“ u Beogradu 25.03.2020. godine.

„Dječije carstvo“ je trebalo da se održi od 11.04-24.04.2020. godine (finale 24.04.2020)

Zbog situacije, koja je izazvana novim virusom korona, suspendovani su svi programi u Dečjem kulturnom centru u Beogradu i u Gradskom pozorištu „Jazavac“ u Banjaluci. Nakon toga su proglašena vanredna stanja i u Srbiji i u Republici Srpskoj (BiH), sa zatvaranjem granica i zabranom putovanja.

Sve to je značilo da u ovakvoj situaciji ni jedan ni drugi festival nisu mogla da se održe u predviđenim terminima.

Šta dalje?

Prolongirali smo odluke o mogućem raspletu – završetku festivala.

Još uvijek ne znamo kako će se sve to razrješiti. Mnogo toga zavisi od daljeg odvijanja situacije u vezi sa virusom korona, ukidanja vanrednih stanja, ukidanja mnogih zabrana…

Postoji još jedan problem, koji mi, organizatori, moramo riješiti. Veliki broj sponzora, koji je trebalo da pomogne održavanje festivala, i pored ranijih dogovora nije uplatio novac na naš račun.

Sve ovo su razlozi što još uvijek ne možemo da izađemo sa spiskovima finalista i spiskovima autora koji su ušli u Zbornike.

Poručujemo da ćemo uložiti sve napore da ove probleme riješimo na zadovoljstvo naših malih pjesnika, njihovih mentora i roditelja jer smo svjesni da nikako ne smijemo da razočaramo 400-450 djece iz Beograda i više od 4.500 djece iz regiona, koji su ove godine učestvovali na konkursu.

Zato Vas molimo za strpljenje. Čim budemo imali neka riješenja, obavijestićemo Vas.