DJEČIJE CARSTVO MIKROFIN 2014.

Tokom cijele prethodne sedmice u prazničnoj Banjaluci padala je kiša, a od srijede do petka naš grad je, osim pljuskovima, bio okupan i stihovima koje su govorila djeca iz cijele Republike Srpske na gradskom i republičkom takmičenju u recitovanju održanom u pozorištu „Jazavac“ u okviru manifestacije „Dječije carstvo Mikrofin 2014“.
Još uvijek se nije stišala grmljavina aplauza kojom je publika podržala male recitatore koji su ove godine ponijeli titule najboljih– Mariju Čolić (OŠ „Stanko Rakita“ iz Banjaluke) i Đorđa Mirkovića (OŠ „Jovan Dučić“, Bijeljina), a već sljedećeg dana, na istom mjestu, proglašen je i ovogodišnji Princ „Dječijeg carstva“, najveći zmaj „Zmajevih dečjih igara“, pjesnik iz Novog Sada, Dušan Pop Đurđev. U njegovu čast svoje stihove govorili su i pjesnici-gosti festivala.

A u petak – veliko finale! Sedamdesetak malih pjesnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije, noseći svaki po malo sunca iz svoje zemlje, obasjali su nas svojim stihovima, dobrim raspoloženjem i iskrenim dječijim smijehom. Na sceni pozorišta Jazavac,oni su hrabro „ukrstili svoja pera“ i borili se za titulu Malog princa ili princeze „Dječijeg carstva Mikrofin 2014“. Jedini koji nisu mogli da se opuste i uživaju u prelijepim stihovima, bili su članovi našeg žirija, koji nisu imali ni malo lak zadatak. Ipak je trebalo izabrati najbolje od najboljih. Ključ „Dječijeg carstva“ dobili su svi koji su uspjeli da se izbore za plasman u finale, odnosno 70 najboljih od preko preko 3500 djece i 5500 radova koji su pristigli na naš konkurs. Apsolutni pobednik Festivala postala je Vaska Angelova iz Strumice, za pjesmu sa predivnom porukom – Site sme isti(Svi smo mi isti). Prve nagrade osvojili su Strahinja Petrović iz Beograda u mlađoj kategoriji i Almedina Arnautović iz Sarajeva u starijoj.

Naši gosti bili su oduševljeni Banjalukom, atmosferom, poklonimai programom koji su upotpunili domaćini: Združeni hor banjalučkih osnovnih škola, horovi OŠ „Ivo Andrić“, i OŠ „Jovan Cvijić“, dječiji ansambl KUD-a „Srpski vitezovi“, Anastasija Đorđa Bosančić, Una Šušnica, Sara Malbašić i Anja Vukliš. Oduševljini su bili i time što su dobili priliku da upoznaju svoje pjesničke idole, da se druže sa njima i upiju što više savjeta, koje naši prijatelji pjesnici – Slobodan Stanišić, Dušan Pop Đurđev, Tode Nikoletić, Jovo Čulić, Igor Kolarov i Uroš Vošnjak, nisu štedeli da dijele.

„Jedan pesnik je rekao da su deca poseban narod. Svaki narod, pa i deca, moraju imati neko svoje carstvo, a „Dječije carstvo“ je jedna prelepa manifestacija gde deca kazuju svoje pesme. Mi pisci smo tu da čujemo šta oni pišu, pa da i sami znamo šta nam je raditi“, rekao je Pop D. Đurđev, ovogodišnji laureat Festivala.

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA
Gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, primio je u petak pre finala učesnike i pjesnike-goste festivala „Dječije carstvo“.

Finalisti Festivala dječije poezije

Finalisti Festivala dječije poezije

Dušan Pop Đurdjev – Princ Dječijeg carstva 2014

Dušan Pop Đurdjev - Princ Dječijeg carstva 2014

Grand Prix Festivala poezije – Princeza Dječijeg carstva – Vaska Angelova Strumica

Grand Prix Festivala poezije - Princeza Dječijeg carstva - Vaska Angelova Strumica

Hor Mala polifonija – ucesnici u programu povodom dodjele nagrade Princ Dječijeg carstva

Hor Mala polifonija - ucesnici u programu povodom dodjele nagrade Princ Dječijeg carstva

Najbolji recitator – Djordje Mirkovic Bijeljina

Najbolji recitator - Djordje Mirkovic Bijeljina

Prva nagrada u mladjoj kategoriji – Strahinja Petrovic Beograd

Prva nagrada u mladjoj kategoriji - Strahinja Petrovic Beograd

Prva nagrada u starijij kategoriji – Almedina Arnautovic Sarajevo

Prva nagrada u starijij kategoriji - Almedina Arnautovic Sarajevo

Recitatori iz RS nakon takmičenja

Recitatori iz RS nakon takmicenja

Sa Festivala

Sa Festivala

Sa prijema kod Gradonacelnika BL

Sa prijema kod Gradonacelnika BL