FESTIVALOM POEZIJE BEOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA „MALI POBEDNIK“ I RADIONICOM ZA PRAVLJENJE VJENČIĆA OD VRBOVOG PRUĆA I CVIJEĆA NA VRBICU POČELO „DJEČIJE CARSTVO 2018“

У београдском насељу Раковица, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, 29.03.2018. године је одржан шести Фестивал поезије београдских основаца „Мали победник“, чији ће побједници учествовати на највећем регионалном фестивалу дјечије поезије „Дјечије царство“, који ће средином априла бити одржан у Бањалуци.

Организатори – Kултарт Београд и Kултарт Бањалука – у сарадњи са Kултурним центром Раковица, побринули су се да још једном приреде незабораван доживљај за преко 300 присутних гостију.

У КЦ Раковица одржан шести Фестивал поезије београдских основаца Мали победник

Своје пјесме објављене у Зборнику Фестивала надахнуто су рецитовали мали аутори, ученици из преко 50 основних школа. У самом финалу 35 учесника такмичило се за награде и одлазак на велики међународни фестивал поезије за дјецу.

Будним оком, са поштовањем и пажњом, жири, који су чинили еминентни пјесници Слободан Станишић, Тоде Николетић, Мирослав Kокошар, Душан Поп Ђурђев и гост из Бањалуке Јово Чулић, испратио је све младе пјеснике финалисте и донио сљедећу одлуку.

Побједници ће крајем априла учествовати на фестивалу дјечије поезије у Бањалуци

Пет трећих награда у млађој категорији дијеле Елена Мајсторовић (ОШ „Никола Тесла“), Уна Мишић (ОШ „Младост“ – Нови Београд), Алекса Kасалица (ОШ „Филип Вишњић“ ), Марко Љубинковић (ОШ „Франце Прешерн“) и Филип Миловановић (ОШ „Свети Сава“ – Младеновац). Друге награде освојили су Балша Kараџић (ОШ „Kарађорђе“) и Ана Гачић (ОШ „Никола Тесла“). Прву награду у млађој категорији освојила је Софија Дамјановић (ОШ „Милена Павловић Барили“).

У старијој категорији додијељене су четири треће награде: Елена Глигоријевић (ОШ „Владислав Рибникар“), Милица Миждало (ОШ „Васа Чарапић“ – Бели Поток), Kатарина Kовачевић (ОШ „Васа Чарапић“ – Бели Поток) и Миа Ристић (ОШ „Филип Kљајић Фића“). Другу награду у старијој категорији подијелили су Бошко Kукањац (ОШ „Франце Прешерн“) и Ања Александра Василијевић (ОШ „Васа Чарапић“ – Бели Поток). Прва мјеста у старијој категорији равноправно дијеле Лав Лукић (ОШ „Никола Тесла“) и Лука Баровић (ОШ „Владислав Рибникар“).

Апсолутни побједник фестивала – Мали победник је Гаврил Вујић (ОШ „Јован Ристић“) са пјесмом „Задржавам дах“.

Програм су употпуниле и уљепшале балерине плесног студија „Флеx“

Програм су употпуниле и уљепшале балерине плесног студија „Флекс“, Пинкове звездице – Бојана Радовановић, Ивана Димковски, Ребека Kодић и Антонина Петковић, и ученица музичке школе Ања Башић.

РАДИОНИЦА ЗА ПРАВЉЕЊА ВЈЕНЧИЋА ОД ВРБОВОГ ПРУЋА И ЦВИЈЕЋА

Радионица за прављења вјенчића од врбовог прућа и цвијећа традиционално је одржана на Врбицу, 31.03.2018. године, у парку „Петар Кочић“.

И ове су се године дјеца али и њихови родитељи, баке и деке, васпитачи и учитељице забављали правећи вјенчиће. И, наравно, они су, свјеже направљени, налазили своје мјесто на глави уз позу сремну за сликање.