O manifestaciji

Dječije carstvo“ je jedina manifestacija ovog tipa koji se održava u Bosni i Hercegovini. Svake godine je dopunjena novim aktivnostima i svake godine primjećujemo sve veći interes učesnika. „Dječije carstvo“ je svojom veličinom, brojnošću učesnika i kvalitetom steklo ugled, kako među djecom i školama, tako i među piscima i kulturnim radnicima, ne samo u RS i BiH, nego i u cijelom regionu. Da je to tako govori i bliska saradnja koju je naš Festival uspostavio i potpisao sa sličnim manifestacijama u regionu. Manifestacija Dječije carstvo je potpisala sporazume o saradnji sa manifestacijama: „Zmajeve dečije igre“ iz Novog Sada, Susreti pisaca za djecu „Vezeni most“ – Tuzla, „Sarajevski dani poezije“ – dječiji program – Sarajevo, Festival pjesnika za djecu „Bulka“ – Crvenka, Dječiji program „Ratkovićevih večeri poezije“ – Bijelo Polje, „Festival humora za djecu“ – Lazarevac, „Susreti pod starom maslinom“ – Bar, te „Festival dječije knjige“ Sliven – Bugarska.

U Republici Srpskoj ne postoji organizovano takmičenje učenika osnovnih škola u recitovanju, a u ovom dijelu Republike ne postoji nijedan značajan festival dječije poezije.

Uz sve to, nekoliko opština u Republici Srpskoj, zahvaljujući ovoj manifestaciji, svake godine ugosti najznačajnije dječije pjesnike iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore i omogući učenicima osnovnih škola druženje sa njima.

Dugovječnost manifestacije obezbjeđuje i štampanje Zbornika Međunarodnog festivala dječije poezije kojeg dijelimo osnovnim školama i učesnicima. Pjesme iz Zbornika žive i u dječijim kompozicijama. Kompozicije komponovane na tekstove malih pjesnika, učesnika Festivala, izvođene su na „Đurđevdanskom festivalu“ i festivalu „Mali kompozitor“.

Podaci o organizatoru

Organizator manifestacije je udruženje „KultArt„, koje je osnovano u Banjaluci 2006. godine s ciljem da podstakne pjesništvo među učenicima osnovnih škola u regionu, da im omogući susrete sa afirmisanim dječijim pjesnicima i međusobno druženje i razmjenu iskustava. Posebno važno je najtalentovanjijim mladim pjesnicima omogućiti da svoje radove čitaju pred svojim uzorima i najbolje radove objaviti u festivalskom Zborniku. Pored Festivala poezije ponosni smo i na Takmičenje učenika osnovnih škola Republike Srpske u recitovanju, jer je recitovanje u školama zapostavljeno. Već sedam godina na gradskom i republičkom takmičenju recitatora u okviru „Dječijeg carstva“ učestvuje po stotinjak učenika.

KultArt je pored manifestacija „Dječije carstvo“ 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013. godine u saradnji sa Grafomarkom pokrenuo ediciju „Daroviti“, u kojoj štampamo prve knjige talentovanih malih pjesnika, nagrađenih učesnika međunarodnog festivala poezije „Dječijeg carstva“. Do sada smo štampali četiri knjige „Sreća se osmijehom piše“ Rahmane Kolende iz Tarčina, „Raspjevano djetinjstvo“ Nikole Soraka iz Rogatice, „Korak u beskraj“ Miljane Orašanin iz Mokrog i „Ja sam gospodar svog života“ Alekse Glušca iz Beograda. U ediciji „Snovohvatači“ u saradnji sa „Grafomarkom“ štampali smo knjigu „Ili hoćeš ili nećeš Rahmane Kolende. Sa izdavačem „Panonske niti“ objavili smo knjigu „Princeza najljepšeg keza“ Aleksandre Lukić iz Kruševca.

O „Dječijem carstvu Mikrofin“ 2014

Dječije carstvo Mikrofin“ je tradicionalna manifestacija, koja se održava već osmu godinu. Ove godine održaće se od 12. do 25. aprila 2014. u Banjaluci i okolnim opštinama Republike Srpske.

„Dječije carstvo Mikrofin“ sastoji se iz nekoliko programskih cjelina, a to su:

  1. Međunarodni festival dječije poezije (učestvuju učenici osnovnih škola iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore)
  2. Izdavanje Zbornika Međunarodnog festivala dječije poezije, koji se promoviše u vrijeme održavanja manifestacije
  3. Gradsko takmičenje u recitovanju (za učenike osnovnih škola u Banjoj Luci)
  4. Republičko takmičenje u recitovanju (za učenike osnovnih škola Republike Srpske)
  5. Gostovanje dječijih pjesnika u Republici Srpskoj
  6. Dodjela nagrade „Princ dječijeg carstva“ istaknutom pjesniku za djecu, za doprinos književnom stvaralaštvu za djecu
  7. Kreativna radionica aranžiranja cvijeća
  8. Radionica ukrašavanja uskršnjih jaja
  9. Izdavanje specijalnog broja književnog časopisa za djecu „Riznica“
  10. Nagrada „Dječijeg carstva Mikrofin“ za najbolju banjalučku osnovnu školu

Festival dječije poezije

Najznačajniji programski sadržaj „Dječijeg carstva Mikrofin“ je Festival poezije. Na međunarodnom festivalu poezije u Banjaluci ugostimo pedesetak finalista iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bosne i Hecegovine. Na Konkurs iz godine u godinu pristiže sve više radova. Ove godine očekujemo oko 5000 pjesama. Već nam je stiglo preko 2000 radova iz Makedonije, samo iz 40 beogradskih osnovnih škola stiglo nam je 819 radova, iz 50 slovenačkih škola dobili smo 500 novih pjesama, iz 80 škola u Federaciji BiH 389 učenika poslalo je oko 700 pjesama. U toku je obrada pristiglog materijala iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Na festivalu dodjeljujemo tri nagrade i Nagradu apsolutnog pobjednika, MALI PRINC DJEČIJEG CARSTVA. Najbolje pjesme, prema izboru selekcionog žirija, štampamo u Zborniku festivala u tiražu od 1000 primjeraka.

Gostovanje pjesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH

Pored učešća na Festivalu dječije poezije, učešću u selekcionoj komisiji i festivalskom žiriju trodnevni boravak na Festivalu iskoristimo upriličimo susrete popularnih pjesnika sa djecom u sredinama koje nemaju često takvu priliku. Pjesnički karavani putovali su u opštine Gradiška, Laktaši, K.Varoš, Čelinac, Kneževo, Brčko, Derventa, Prnjavor, Srbac, Mrkonjić Grad, kao i škole u Bronzanom Majdanu, Zalužanima i Vrbanji.

Dodjela nagrade „Princ dječijeg carstva“

Organizacioni odbor Festivala je pet puta dodijelio nagradu za doprinos stvaralaštvu za djecu – „Princ Dječijeg carstva“. Plaketu, statuu Festivala i novčani iznos od 2.000 KM do sada su dobili popularni dječiji pjesnici Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović i Mošo Odalović.

Finalno takmičenje recitatora Republike Srpske

U okviru manifestacije „Dječije carstvo Mikrofin“ organizujemo takmičenje u recitovanju za učenike osnovnih škola Republike Srpske. Izboru za najboljeg recitatora RS prethodi gradsko takmičenje u recitovanju, sa kojeg najbolji dobijaju mogućnost da učestvuju na republičkom nivou takmičenja.

Kreativna radionica aranžiranja cvijeća

Radionica aranžiranja cvijeća je redovan programski sadržaj na kojoj banjalučki mališani pleli vjenčiće od vrbovog pruća i cvijeća održana je 27. aprila, u Lazarevu subotu (Vrbica).

Radionica ukrašavanja uskršnjih jaja

Radionica za ukrašavanje Uskršnjih jaja postala je već tradicionalna. Od najboljih radova je napravljena izložba, a ostala jaja su podijeljena štićenicima Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“, kao i prethodnih godina.