УРОШ ПЕТРОВИЋ ПРИНЦ „ДЈЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА“

УРОШ ПЕТРОВИЋ ПРИНЦ „ДЈЕЧИЈЕГ ЦАРСТВА“

Откуд Урош Принц Дјечијег царства?

Отуд!

Јер Урош је магнет за дјецу. Он разигра најмирније и смири најнемирније. Његова загонетна питања и приче их тјерају на размишљање, надметање, доказивање… И кад погреше, није им тешко, није им глупо, траже рјешење даље. А он их мами и награђује ријетким уникатним наградама, (лоптицама, које му је дао мудрац из Кине, а има их пун шлепер у кући, или картицама, златним, које ничему не служе, али су награда!) које њима значе, јер су их добили од Уроша.

Све његове приче су поучне, мисаоне, креативне, захтјевају пуну дјечију пажњу (а богами и старијих). Из свих њих, али и из сваког његовог наступа зрачи духовитост. И то не вјештачка, усиљена, већ природна, урођена. И то се дјеци допада.

И да поентирамо на крају: На ваше питање „Откуд Урош Принц Дјечијег царства?“ одговарамо: Отуд! Јер је Урош једно право велико, одрасло дјете, радознало, креативно, срећно и, наравно, паметно!

А „Дјечије царство“ му је природно станиште. И заслужује да буде принц!

 

ПС: за оне равносне, званична биографија и званична слика

Урош Петровић (1967) је књижевник чија дела помjерају границе у савременој литератури за дjецу и младе.

Аутор је више од двадесет књига (>160 издања, > 450.000 примjерака) и добитник већег броја најпрестижнијих награда за књижевност за младе.

Књиге су му до сада објављене и у Италији, Мађарској, Грчкој, Словенији, Румунији, Северној Македонији и Чешкој, као и на енглеском језику. По његовом награђеном роману „Пети лептир“ снимљен је први (и за сада једини) дугометражни 3Д филм у историји српске кинематографије.

Аутор је и више оригиналних стоних друштвених игара, од које су три награђене признањем Добра играчка Пријатеља дjеце Србије и две наградом Гран При за Играчке са сврхом.

Подстицао нацију на размишљање и унутар култног серијала Фазони и форе, као и у квизу Лавиринт на Јавном сервису Радио телевизије Србије као Творац лавиринта и најтежа препрека за такмичаре.

Добитник је и већег броја награда за фотографију, које објављује широм планете.

Коаутор је НТЦ система учења, и аутор концепта Загонетна питања, као и програма за усавршавање Како размишљањем изван устаљених оквира доћи до нових идеја и решења?, Загонетне илузије мозга, Мисли креаКтивно и Психолошки танго.

Гостује као предавач на факултетима, у школама и другим образовним установама у земљи и иностранству, као и у компанијама, на пословним форумима и конгресима.

Један је од првих званичних креативних амбасадора Србије у оквиру националног пројекта Србија ствара. Био је председник Менсе Србије и један од најуспешнијих решавача ИQ X теста на свету.